GREECE - The Heaven of this World

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Αναλυτικά όλη η δέσμη μέτρων του Υπουργού Δικαιοσύνης για την επίλυση των αιτημάτων των κρατουμένων  
Ημερομηνία Αποστολής : 14/11/2008

Αναλυτικά όλη η δέσμη μέτρων του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη για την επίλυση των αιτημάτων των κρατουμένων και για ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα 
Το νέο καθεστώς στις άδειες και στις πειθαρχικές ποινές 

Το νέο πνεύμα και κλίμα στις φυλακές - Η αναβάθμιση των νοσοκομείων 

Ενσωμάτωση στην Εθνική Νομοθεσία της Απόφασης-Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης 2004/757 

Η άμεση και βραχυπρόθεσμη αποσυμφόρηση των φυλακών 

Οι ριζοσπαστικές και πρωτοποριακές δράσεις για τους χρήστες, υπόδικους και κατάδικους για ναρκωτικά 


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοινώνει σήμερα μία σειρά ριζοσπαστικών μέτρων για πολλές κατηγορίες κρατουμένων, τα οποία ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στο σύνολο των αιτημάτων των κρατουμένων στις φυλακές, των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων, με πνεύμα αποφασιστικότητας, ευαισθησίας, ανθρώπινης κατανόησης και αξιοπιστίας. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων αυτών να γίνει το συντομότερο δυνατόν, μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, και παρακαλεί τους πάντες να συνδράμουν στην προσπάθειά του αυτή, η οποία αποτελεί ένα τολμηρό πρώτο βήμα για περισσότερο ανθρώπινες συνθήκες μέσα στις φυλακές, καλύτερη μεταχείριση των κατάδικων συνανθρώπων μας και σε μια νέα εναρμόνιση της επιείκειας με τις ανάγκες της κοινωνίας. 

«Οι σημερινές θαρραλέες και πρωτοποριακές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Χατζηγάκης, «δρομολογούν έναν αγώνα διαρκείας, που πρέπει να δώσουμε και πρέπει να κερδηθεί». 

Τα μέτρα αυτά άρχισαν ήδη να υλοποιούνται, είτε με ειδικές εγκυκλίους και διοικητικές πρωτοβουλίες, είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, τα 16 αιτήματα των κρατουμένων στις φυλακές και η επίλυσή των 14 από αυτά, είτε στο σύνολό τους, είτε κατά μεγάλο μέρος τους, έχουν αναλυτικά ως εξής:

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Το αίτημα: Κατάργηση των πειθαρχικών ποινών. 

Η νέα ρύθμιση:
Καθιερώνεται, για πρώτη φορά, η συγχώνευση των πειθαρχικών ποινών των καταδίκων. Η μη αθροιστική έκτιση των ποινών και ο τρόπος καθορισμού συνολικής πειθαρχικής ποινής είναι ευνοϊκότερος για τους καταδίκους και ανάλογος με τα ισχύοντα για την εκτέλεση των στερητικών της ελευθερίας ποινών.

Για τα πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία προβλεπόταν χρόνος παραγραφής της ποινής το 1 (ένα) έτος, ο χρόνος αυτός μειώνεται σε 6 (έξι) μήνες, ενώ όσες όσες πειθαρχικές ποινές έχουν όριο παραγραφής τους έξι (6) μήνες, παραγράφονται από τη δημοσίευση του νόμου. 

Το αίτημα: Μείωση του ορίου έκτισης της ποινής για την υπό όρους απόλυση από τα 3/5 στα 3/7. Να καταργηθεί άμεσα ο νόμος που επαύξησε στα 4/5 το όριο για όλα τα αδικήματα περί ναρκωτικών. 

Η νέα ρύθμιση:
Οι καταδικασθέντες για διάπραξη πλημμελημάτων απολύονται, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Θα ισχύει και για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά η έκτιση των 3/5 -από τα 4/5 που ισχύει έως σήμερα- της ποινής για την υφ’ όρον απόλυσή τους. (Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για αυτούς, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για εμπορία ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα και ιδιαίτερα όσους εμπορεύτηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών). 
Θεσπίζεται, σύντομα, η επέκταση της υφ’ όρον απόλυσης, πέραν των πασχόντων από AIDS, και στις κατηγορίες των τετραπληγικών, των πασχόντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και οι οποίοι υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρσης και των πασχόντων από ανθεκτική φυματίωση, όπως αυτή βεβαιώνεται μετά απόφαση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.

Το αίτημα: Εφάπαξ μείωση κατά τρία έτη όλων των ποινών για να διευκολυνθεί η υπό όρους απόλυση και αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η νέα ρύθμιση: Προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής της μέχρι πέντε έτη περιοριστικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). (Η μετατροπή επέρχεται αυτοδικαίως από της υποβολής αιτήσεως από τον καταδικασθέντα, εκτός εάν το δικαστήριο, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, κρίνει ότι η χρηματική ποινή δεν αρκεί για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων).

Το αίτημα: Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων. Καθιέρωση ανοικτών δομών φροντίδας και προστασίας των εφήβων και των νέων. 

Η νέα ρύθμιση: Σύσταση Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη μελέτη και προώθηση όλων των θεμάτων, που αφορούν σε προβλήματα των ανήλικων παραβατών.

Το αίτημα: Μείωση της οροφής των 25 χρόνων συνεχούς κράτησης. Μείωση του ελάχιστου ορίου έκτισης για την υπό όρους απόλυση στην περίπτωση των ισοβίων στα 12 χρόνια από τα 16 που είναι σήμερα, σε εναρμόνιση με Ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη νέα ρύθμιση.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ

Το αίτημα: Να εφαρμοστεί αυτόματα και χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις η χορήγηση αδειών, αναστολών και λοιπών ευεργετημάτων, με μόνο κριτήριο τις προϋποθέσεις του νόμου. Να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών σε 45 το χρόνο για όσους δικαιούνται 5ήμερες άδειες και σε 96 για τους δικαιούχους οκταήμερων αδειών.

Η νέα ρύθμιση:
Αυξάνεται κατά μία μέρα η άδεια των κρατουμένων (από πέντε σε έξι μέρες και από οκτώ σε εννέα, ανά δίμηνο), πέραν των δύο ημερών που ήδη έχουν χορηγηθεί πρόσφατα για οδοιπορικά (άρθρο 58 του ν. 3659/2008).

Εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση τακτικών αδειών στους καταδίκους για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών με εκείνες που ισχύουν για τους καταδίκους για άλλα εγκλήματα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για αυτούς, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για εμπορία ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα ή εμπορεύτηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Για την χορήγηση της άδειας απαιτείται πλέον η έκτιση του 1/5 της ποινής και η κράτηση να έχει διαρκέσει τρεις μήνες (όχι πλέον έκτιση των 2/5 και κράτηση τουλάχιστον ένα έτος).

Ήδη, με Ειδική Εγκύκλιο που υπέγραψε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κ. Γκλέτσος, και απεστάλη προς τους Δ/ντες των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, συνιστάται η ειδική αιτιολόγηση των αποφάσεων του αρμοδίου οργάνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 54 και επόμενα του Σωφρονιστικού Κώδικα, για τους λόγους απόρριψης της αίτησης κρατουμένων, προκειμένου να τους χορηγηθούν τακτικές και έκτακτες άδειες. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι με αφορμή την ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, εφιστάται η προσοχή των Δ/ντων των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και των αρμοδίων οργάνων, για τη πιστή εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, στις περιπτώσεις απορριπτικών αποφάσεων σε αιτήσεις χορήγησης τακτικών αδειών στους κρατουμένους.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ. Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Το αίτημα: Να σταματήσει η κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης και να μειωθεί το όριο στους 12 μήνες. 

Η νέα ρύθμιση: Το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) περιορίζεται στους 12 μήνες από 18 που είναι σήμερα, με εξαίρεση τα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ανώτατο όριο ποινής κάθειρξης 20 ετών ή ισόβια, στα οποία μπορεί να παραταθεί για έξι ακόμη μήνες.

Το αίτημα: Όχι στις εξοντωτικές ποινές, ανάλογες ποινές με το κάθε αδίκημα και ευρεία εφαρμογή του μέτρου αναστολής και της υπό όρους απόλυσης.

Η νέα ρύθμιση: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με δημόσιες παραινέσεις του Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και άλλες πρωτοβουλίες του, έχει ταχθεί υπέρ της αυστηρής, αλλά και ταυτόχρονα επιεικούς αντιμετώπισης όλων των κατηγορούμενων. Θα συνεχίσει, στο μέτρο της αρμοδιότητάς του και στο πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, σε ανάλογες παραινέσεις και πρωτοβουλίες.

Το αίτημα: Πλήρης, μόνιμη και 24ωρη ιατρική κάλυψη και σεβασμός στους ασθενείς. Δημιουργία και βελτίωση των χώρων υγιεινής. Άμεση ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, με πρόβλεψη πτερύγων για τις γυναίκες και τους ανήλικους, που τώρα δεν υπάρχουν. Άμεση μεταφορά των ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία με ασθενοφόρα και όχι σε κλούβες, δεμένοι πισθάγκωνα.

Η νέα ρύθμιση: Η υπαγωγή των νοσοκομείων κρατουμένων και άλλων ιδρυμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο ΕΣΥ έχει ξεκινήσει από πολλούς μήνες τώρα και ολοκληρώνεται σύντομα, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θα επιτευχθεί, αναμφίβολα, σημαντική αναβάθμιση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των κρατουμένων. Δρομολογείται η ενεργοποίηση Υγειονομικού Επιθεωρητή των Καταστημάτων Κράτησης. Λαμβάνονται μέτρα για την θεραπευτική αντιμετώπιση των κρατουμένων πασχόντων από χρόνιες νόσους, όπως των υποβαλλόμενων σε νεφροκάθαρση. Ενδυναμώνεται η συνεργσία με το ΚΕΛΠΝΟ για την αποτελεματικότερη πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα και η λοίμωξη HIV/AIDS. Για όλα τα υπόλοιπα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γίνονται βελτιωτικές εργασίες σε ορισμένες παλαιές φυλακές, έχουν ληφθεί υπόψη τα σχετικά προβλήματα στην ανέγερση νέων φυλακών και πτερύγων. Επιπλέον, έχει συσταθεί Ειδική Επιτροπή που εξετάζει όλο το φάσμα των προβλημάτων αυτών, τα οποία αφορούν σε συναρμόδια Υπουργεία και φορείς και δεν είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το αίτημα: Ευεργετικά ημερομίσθια, εκπαιδευτικές άδειες και επέκταση των θεραπευτικών προγραμμάτων σε όλες τις φυλακές. 

Η νέα ρύθμιση: Ήδη αρκετά από τα αιτήματα αυτά έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση με ειδικές Αποφάσεις και Εγκυκλίους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικά για τα ημερομίσθια, με Ειδική Εγκύκλιο που υπέγραψε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κ. Γκλέτσος, και απεστάλη προς τους Δ/ντες των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, συνιστάται η ίση μεταχείριση όσων κρατούμενων επιθυμούν να υπαχθούν στις διατάξεις για τα ευεργετικά ημερομίσθια, με τη σύνταξη πίνακα αυτών που επιθυμούν να εκτελούν τις σχετικές βοηθητικές εργασίες και από τον πίνακα αυτό να επιλέγονται οι εργαζόμενοι κατά σειρά υποβολής της αίτησής τους. Επιπλέον, στην εγκύκλιο, συνιστάται η πιστή εφαρμογή των άρθρων 40 και 41 του Σωφρονιστικού Κώδικα, περί της εργασίας και απασχόλησης των κρατουμένων, ενώ υπογραμμίζεται ότι κάθε παράλειψη προηγούμενης χρονολογικά αίτησης πρέπει να αιτιολογείται ειδικά.

Το αίτημα: Κατάργηση του άβατου των φυλακών.

Η νέα ρύθμιση: Ήδη καθιερώθηκε η ελεύθερη πρόσβαση στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και στους Εκπροσώπους του Συνηγόρου του Πολίτη.

Το αίτημα: Θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, διεύρυνση των αγροτικών φυλακών και εφαρμογή του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης, καθώς και του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας. 

Η νέα ρύθμιση: 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τρόπο συστηματικό, προσπαθεί να διευρύνει τους νέους αυτούς θεσμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες, άλλους συναρμόδιους φορείς, την εξεύρεση και παραχώρηση κατάλληλων χώρων και από τις τοπικές κοινωνίες.

Καθιερώνεται η δυνατότητα κοινωφελούς εργασίας και για τους καταδικασθέντες μέχρι 5 (πέντε) έτη [έως σήμερα είναι μέχρι 3 (τρία) έτη].

Το αίτημα: Διεύρυνση του θεσμού του ελεύθερου επισκεπτηρίου. Ιδιαίτερος κλειστός χώρος για τη συνεύρεση με τον/την σύντροφο των κρατουμένων. 

Η νέα ρύθμιση: Το πρώτο αίτημα ισχύει και θα γίνουν συστάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του. Το δεύτερο θα μελετηθεί, με θετική προδιάθεση.

Το αίτημα: Εργασία και πρόσβαση σε δημιουργικές δραστηριότητες για όλους και όλες. Ευεργετικός υπολογισμός των ημερών απασχόλησης στη ποινή. 

Η νέα ρύθμιση: Ισχύουν και υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέτρα και προγράμματα, για τη διεύρυνσή τους σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και μόρφωσης και σε συνδυασμό με ευεργετικό υπολογισμό των ημερών απασχόλησης στη ποινή.

Το αίτημα: Δικαίωμα επιλογής έκτισης της ποινής στη χώρα καταγωγής για αλλοδαπούς κρατουμένους, εάν και εφόσον αυτοί το επιθυμούν. Δυστυχώς, η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν το επιθυμούν. Αντίθετα, επιθυμούν να εκτίσουν τις ποινές τους σε Ελληνικές φυλακές. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει θέσει το θέμα αυτό με άλλους συναδέλφους του, σε διεθνείς συναντήσεις, όπως το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., αλλά υπάρχει απροθυμία πολλών χωρών καταγωγής των κρατουμένων να τους δεχθούν στις φυλακές τους. Ορισμένες χώρες, μάλιστα, δεν έχουν αποδεχθεί προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης να ανεγερθούν φυλακές στις χώρες αυτές για τους κρατούμενους στις Ελληνικές φυλακές, με δαπάνες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το αίτημα: Εξανθρωπισμός των συνθηκών μεταγωγών, με τη βελτίωση των χώρων στα μεταφορικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Βελτίωση των χώρων κράτησης στα τμήματα μεταγωγών. Ενημέρωση και συνεργασία με το αρμόδιο ΥπουργείοΕσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ -ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2004/757

Πέραν των 16 αιτημάτων των κρατουμένων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ικανοποιώντας αιτήματα διαφόρων κοινωνικών φορέων, αποφάσισε να καταθέσει μαζί με τα προαναφερθέντα μέτρα στη Βουλή προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση για την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας προς την Απόφαση-Πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για τη θέσπιση ελάχιστων διατάξεων σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών». 

Η ενσωμάτωση αυτή θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό πλαίσιο για καλύτερη ισονομία και απονομή της Δικαιοσύνης στο θέμα της αντιμετωπίσεως των συλληφθέντων και των κρατουμένων σε σχέση με τα ναρκωτικά. 

Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις θα αποφυλακισθούν άμεσα πάνω από 1.500 κρατούμενοι απ’ όλες τις φυλακές της χώρας. 

Ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει γίνει αποδέκτης πολλών θετικών εντυπώσεων για τα ευεργετικά αυτά μέτρα αποφυλάκισης, από δεκάδες κρατούμενους όλων των φυλακών της χώρας, συνηγόρους και από συγγενείς κρατουμένων. 

Ως προς την αποσυμφόρηση γενικότερα και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στις φυλακές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής, επέκτασης και ανακαινίσεως των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, το οποίο θα αποσυμφορήσει τις φυλακές.

- Με τα 4 νέα Καταστήματα Κράτησης που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν τους τελευταίους 12 μήνες, 

- Με τα 3 νέα Καταστήματα που ολοκληρώνονται και τίθενται σε λειτουργία έως το τέλος του 2009, και τις νέες Πτέρυγεςσε άλλα 2 Καταστήματα,

- Με τη δρομολογημένη κατασκευή άλλων 4 Καταστημάτων εντός της επόμενης διετίας, το πολύ τριετίας,

Οι νέες φυλακές αυτές δεν σκοπεύουν απλώς στην επίλυση του προβλήματος της αποσυμφόρησης, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης, σε σύγχρονες συνθήκες μέσα στις φυλακές και κυρίως στη διευκόλυνση μιας σειράς μέτρων μόρφωσης, εκπαίδευσης, θεραπευτικής αγωγής και γενικά προετοιμασίας για ομαλή κοινωνική ένταξη. 


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ, ΥΠΟΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 

Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, με ειδική διάταξη προβλέπεται ο άμεσος 24ωρος έλεγχος εκείνων που συλλαμβάνονται αν έχουν πάρει ουσίες, ώστε να μπορούμε να κάνουμε το διαχωρισμό με τους εμπόρους των ναρκωτικών.

Κατά μαχητό τεκμήριο, όποιος συλληφθεί να κατέχει ποσότητα μέχρι 1,5 (ενάμισι) γραμμαρίου είτε ηρωίνης, είτε κοκαϊνης, ή ποσότητα είτε μέχρι 20 (είκοσι) γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης, είτε μέχρι 2,5 (δυόμισι) γραμμαρίων κατεργασμένης κάνναβης, δύναται να θεωρηθεί ότι είναι για προσωπική του χρήση. 

Επίσης, σε άλλο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα προβλέπεται η αντιμετώπιση των ασθενών από ναρκωτικές ουσίες με υποκατάστατες ουσίες. 

Ακόμα, 

- Αναβαθμίσαμε το Κέντρο Απεξάρτησης στον Ελαιώνα Θηβών και δημιουργήσαμε νέο ανεξάρτητο Τμήμα Απεξάρτησης Γυναικών

- Έχουμε δρομολογήσει τη δημιουργία νέων Κέντρων Απεξάρτησης στα Τρίκαλα και στην Κασσάνδρα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί και έχει ήδη δρομολογήσει: 

- τη λειτουργία Προγράμματος Συμβουλευτικής Υποστήριξης σταδιακά σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας 

- την ενίσχυση των συμβουλευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων 

- τη δημιουργία σε όλα τα νέα υπό κατασκευή Καταστήματα Κράτησης των κατάλληλων υποδομών για τη λειτουργία ειδικών θεραπευτικών τμημάτων για τους ουσιοεξαρτημένους κρατουμένους.

Τέλος, έχει προγραμματισθεί η προμήθεια νέων υπερσύγχρονων συσκευών ανίχνευσης ουσιών για όλα τα Καταστήματα Κράτησης για την αντιμετώπιση της διακίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: