GREECE - The Heaven of this World

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο συνωστισμός στις φυλακές έβγαλε στο δρόμο…τους φύλακες

09.02.2012
Εξωτερικοί φρουροί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι αρνούνται να δεχτούν την απαξίωση των υπηρεσιών τους.
Απεργούν μέχρι και αύριο ζητώντας βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους κρατούμενους και εργασίας για τους ίδιους.

Ρεπορτάζ
Δήμητρα Συμεωνίδου
Εργάζονται σε μια φυλακή που ενώ κατασκευάστηκε για την κράτηση 96 ατόμων, σήμερα φιλοξενεί 350 κρατούμενους. Ο λόγος για τους υπαλλήλους τους σωφρονιστικού καταστήματος Κομοτηνής, που βγήκαν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των ίδιων, αλλά και των κρατουμένων λόγω του υπερπληθυσμού. Αψηφώντας τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός που επικρατούσαν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, εξωτερικοί φρουροί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην εξωτερική πύλη των φυλακών, όπου ανάρτησαν πανό και παρέμειναν για μία ώρα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους. Οι εικοσιτετράωρες προειδοποιητικές απεργίες ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι αύριο. Οι υπάλληλοι των φυλακών Κομοτηνής προβάλλουν ως αιτήματα την πρόσληψη προσωπικού, την αποσυμφόρηση του καταστήματος και το μισθολογικό.


Σε θαλάμους 9 ατόμων κοιμούνται 35 άτομα 

Στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, αλλά και των εργαζομένων, αναφέρθηκε ο Γεώργιος Τσιουμάνης, πρόεδρος σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Κομοτηνής, παρουσιάζοντας με αριθμητικά στοιχεία την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο κατάστημα, «δουλεύουμε σε μια φυλακή που είναι για 95 άτομα και αυτή την στιγμή έχουμε μέσα 350 κρατούμενους. Όπως καταλαβαίνετε το νούμερο είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχει κόσμος που κοιμάται κάτω, σε θαλάμους των 9-10 ατόμων έχουμε 35-40 άτομα, σε κελιά του ενός ατόμου έχουμε 5-6 άτομα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο κ. Τσιουμάνης και πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να συγκριθούμε με κανένα απλό υπάλληλο γραφείου σε υπουργείο ή νομαρχία. Οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες». Όσον αφορά στα αιτήματα οι υπάλληλοι ζητούν την άμεση καταβολή του επιδόματος επικίνδυνου και ανθυγιεινού με την ανώτερη τιμή των 150 ευρώ όπως ορίζει ο νόμος. Η συμβίωση των υπαλλήλων με παραβατικά άτομα (κλέφτες, ναρκομανείς, μετανάστες, τρομοκράτες) ασκεί ψυχολογική πίεση μέσω απειλών που δέχονται εντός και εκτός καταστημάτων κράτησης αλλά και μέσω των απειλών που αρκετές φορές πραγματοποιούνται. Επίσης η καθημερινή συμβίωση με άτομα που πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες (ψώρα, φυματίωση, ηπατίτιδα, Aids) είναι σοβαρό πρόβλημα τόσο για τη δική τους υγεία, όσο και των οικογενειών τους. Ζητούν επίσης την ύπαρξη δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αύξηση των εξαιρέσιμων ωρών εργασίας για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του καταστημάτων κράτησης, τον επανέλεγχο των περικοπών τους και να βρεθεί ένας τρόπος για την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Κίνδυνος από τη λάθος αντιστοιχία συνοδού – κρατουμένων 

Η εξαίρεση του κλάδου από το καθεστώς προσλήψεων 1/10, η ένταξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και επίσης η άμεση πρόσληψη ή μετάθεση υπαλλήλων φυλακτικού, διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι από τα βασικότερα αιτήματα των υπαλλήλων. Αυτό τόνισε ο Νεκτάριος Κελεσίδης πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων εξωτερικής φρουράς, εξηγώντας παράλληλα, ότι, «έχουμε ανάγκη από προσλήψεις γιατί σε μια φυλακή 350 άτομα που φιλοξενεί τώρα και υπάρχει συνωστισμός μεγάλος, αυξάνονται και οι μεταγωγές, αυξάνονται οι μεταφορές στα δικαστήρια και η αντιστοιχία συνοδού – κρατουμένων παραβιάζεται συνεχώς με κίνδυνο να υπάρξει πρόβλημα. Πλέον έχουμε φτάσει στα όρια μας, δεν ανεχόμαστε άλλο να μας απαξιούν, να αδιαφορούν και να ισοπεδώνουν τα πάντα σχετικά με τις υπηρεσίες μας».  Να σημειωθεί ότι ήδη υπόμνημα διαμαρτυρίας με τα προβλήματα και τα αιτήματα που υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Γεώργιος Τσιουμάνης και ο γεν. γραμματέας Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου απεστάλη τον υπουργό Δικαιοσύνης, τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Θράκης, τα Δικαστήρια και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Αιτήματα και προβλήματα κατέθεσαν στο «Χ» ο Νεκτάριος Κελεσίδης πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων εξωτερικής φρουράς και ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Γεώργιος Τσιουμάνης

Στη Βουλή τα προβλήματα των φυλακών Κομοτηνής

Πώς προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αποτελεσματικής λειτουργίας του Σωφρονιστικό Καταστήματος Κομοτηνής, στο οποίο φιλοξενούνται καθ’ υπέρβαση, αντί για 96, 350 άτομα, κάτω από απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες; Προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, ώστε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να μπορούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στο έργο τους;  Τι ενέργειες έχει κάνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια το Υπουργείο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή; Ποια ήταν τα αποτελέσματα των ενεργειών του;

Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης με σχετική αναφορά που κατέθεσε χθες κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας απεργίας στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κομοτηνής. Στην ερώτησή του περιγράφει τα σοβαρά προβλήματα: «Οι εργαζόμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αποτελούν έναν από τους πλέον δοκιμαζόμενους οικονομικά κλάδους, οι οποίοι καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Επιπλέον, η πρόσφατη εξαίρεσή τους από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αλλά και η καθυστέρηση στην καταβολή και ο περιορισμός των αμοιβών υπερωριακής απασχόλησης και νυχτερινών, σε μία υπηρεσία μάλιστα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έχει οδηγήσει τους εργαζομένους σε απόγνωση. Εκτός όμως από τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, η οποία φτάνει το 50%, τραγική είναι κατάσταση και σε ό,τι αφορά την στελέχωση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων καθώς και την υπερπληθώρα κρατουμένων, η οποία αγγίζει το 400%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης, η οποία περιγράφεται σε σχετικό υπόμνημα (απ. 17-1-01/02/2012) που έστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, είναι το Κ.Κ. Κομοτηνής, όπου δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί μέχρι 90 κρατούμενους ενώ σήμερα έχει 350! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σε θαλάμους των 8 ατόμων να συμβιώνουν 35 άτομα καθώς επίσης να τοποθετούνται κρατούμενοι σε πειθαρχεία και αναρρωτήρια, αφού δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι χώροι. Λόγω της κατάσταση που επικρατεί, συμβαίνει πολλές φορές κρατούμενοι να κοιμούνται στο πάτωμα ή δύο μαζί στο ίδιο κρεβάτι. Πέραν τούτου, το ιατρείο των φυλακών διαθέτει έναν παθολόγο και 3 νοσηλευτές για 350 κρατούμενους τη στιγμή μάλιστα που το ιατρείο λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, μεγάλα είναι τα προβλήματα συντήρησης των τεχνολογικών μέσων. Για παράδειγμα, οι 19 κάμερες των Κ.Κ. Κομοτηνής εποπτεύονται με ένα μόνο μόνιτορ ενώ η θέρμανση είναι υποτυπώδης. 

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων αλλά και τους κινδύνους για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις μειώσεις κατά 50% στο εισόδημά τους, σοβαρότατα προβλήματα, που καθιστούν αδύνατο το έργο τους». Κατά τη διάρκεια της απεργίας στις φυλακές Κομοτηνής δεν πραγματοποιούνται επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων, πλην εκτάκτων ιατρικών περιστατικών. Αποφυλακίσεις, μεταγωγές από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους. Παραλαβές και μεταγωγές (τακτικές και έκτακτες) από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και όλες τις εσωτερικές λειτουργίες του καταστήματος θα γίνονται κανονικά και για το σκοπό αυτό το σύνολο του προσωπικού θα απασχοληθεί για λόγους ασφαλείας στις εσωτερικές λειτουργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: