GREECE - The Heaven of this World

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

kathimerini.gr | Εγκλειστοι με θαλασσινά και προφίλ στο Facebook

kathimerini.gr | Εγκλειστοι με θαλασσινά και προφίλ στο Facebook



EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης: 26-02-12

Εγκλειστοι με θαλασσινά και προφίλ στο Facebook


Τα πάντα μπορεί να έχει κάποιος στη φυλακή αρκεί να διαθέτει χρήματα
Της Μαριαννας Κακαουνακη
Ο ιρανικής καταγωγής κρατούμενος βγάζει από το μπουφάν του και μου δείχνει στα κλεφτά μια μικρή πράσινη ατζέντα. Είναι γεμάτη με νούμερα των κινητών τηλεφώνων συγκρατουμένων του μέσα στη φυλακή. Διπλά από κάποια ονόματα υπάρχουν καταχωρισμένοι δύο αριθμοί· «εάν βρουν οι φύλακες το ένα κινητό, να υπάρχει και ένα δεύτερο», μου εξηγεί.
Με όσους διαθέτουν στο κινητό τους κάμερα, μπορεί πλέον να επικοινωνεί με βιντεοκλήσεις· κάποιοι έχουν τοποθετήσει σε ένα διαμέρισμα, ακριβώς δίπλα από τη φυλακή, ένα μόντεμ και έχει πάρει και αυτός τους κωδικούς για γρήγορο, ασύρματο Iντερνετ.
Ετσι, πολλοί κρατούμενοι έχουν πρόσβαση στα e-mail τους, ενημερώνονται για τις εξελίξεις και, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και κρατούν επαφή με τις παρέες τους.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι το ότι περνούν ώρες «ανεβάζοντας» στο Διαδίκτυο τα αγαπημένα τους τραγούδια ή ομαδικές φωτογραφίες μέσα από τις πτέρυγες και το προαύλιο, αλλά το ότι η επικοινωνία με παρανόμους εκτός φυλακής διατηρείται και εξελίσσεται συνεχώς.

«Αθλιες συνθήκες, αλλά…»


Μπορεί οι συνθήκες στις ασφυκτικά γεμάτες φυλακές για τους περισσότερους κρατουμένους να είναι πραγματικά κακές, αλλά όποιος έχει χρήματα μπορεί και απολαμβάνει ιδιαίτερη μεταχείριση.
Είτε αυτό σημαίνει ότι έχει στη διάθεσή του τις υπηρεσίες των «ταξί» των κρατουμένων, δηλαδή αυτούς που για μια τηλεκάρτα ή ένα πακέτο τσιγάρα κάνουν διάφορα θελήματα μέσα στη φυλακή, ή ότι έχει πρόσβαση σε αγαθά από τον έξω κόσμο. «Μόνο τανκς δεν μπορείς να βρεις μέσα στη φυλακή και αυτό γιατί δεν χωράει να περάσει», είχε πει κάποτε ένας αρχιφύλακας του Κορυδαλλού και είχε γίνει ανέκδοτο μεταξύ κρατουμένων αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Εγινε ωστόσο και πάλι επίκαιρο τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο Παναγιώτης Βλαστός αποπειράθηκε να αποδράσει χρησιμοποιώντας ένα όπλο. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται όπλο μέσα στη φυλακή.
Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες εξωτερικός φρουρός του Κορυδαλλού εντόπισε ένα, ακριβώς έξω από τη μάντρα του προαυλίου της 6ης πτέρυγας. Κάποιος προφανώς προσπάθησε να το πετάξει από τον δρόμο, αλλά δεν το έκανε με αρκετή δύναμη και το όπλο δεν έφτασε ποτέ στον παραλήπτη του.
Αν και η «μόδα» αυτή την περίοδο -μας λένε- είναι τα μαχαίρια. Οχι τα αυτοσχέδια, σαν σουβλιά, που παραδοσιακά έφτιαχναν οι κρατούμενοι από τα κάγκελα των κελιών τους, αλλά πιο μεγάλα και πιο εντυπωσιακά, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ένδειξη υπεροχής μεταξύ των κρατουμένων.

«Η πύλη εισόδου...»


Στα αρχεία ποΔημοσίευση ανάρτησηςυ κρατούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες όλων αυτών των αντικειμένων που «πιάστηκαν» στην πύλη. Οπλα ή μαχαίρια κρυμμένα μέσα σε τηλεοράσεις και σε πολλά… φαγώσιμα. Από μαγειρεμένα κρέατα μέχρι πορτοκάλια και ντομάτες που μοιάζουν ανέγγιχτες αλλά στην πραγματικότητα έχουν υποστεί «μικροχειρουργική» για να κρύψουν μέσα σακουλάκια με ναρκωτικά.
Ακόμα και ρούχα, τα λεγόμενα «ροσόλια», τα οποία είναι εμποτισμένα με ηρωίνη. Αφού στεγνώσουν μοιάζουν σαν καινούργια και πουλιούνται μέσα στη φυλακή με τον πόντο για να τα επεξεργαστούν ξανά και να βγει καθαρό το ναρκωτικό. Οσο για αυτά που δεν πιάνονται στην πύλη; Υπάλληλος των φυλακών αποκάλυψε ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στην πύλη του Κορυδαλλού:
Ενας γνωστός ποινικός κρατούμενος έκανε μια μεγάλη παραγγελία από ουζερί του Πειραιά με εκλεκτά θαλασσινά. Οταν έφτασε στην πύλη η παραγγελία, ένας από τους φύλακες επέμεινε να την ελέγξει.
Ο διανομέας τότε κάλεσε στο κινητό τον κρατούμενο, ο οποίος φημίζεται για την παθολογική του εμμονή με την καθαριότητα, και του μετέφερε ότι ο φύλακας ήθελε να ψάξει τις γαρίδες και τα καλαμαράκια με τα χέρια του. Οσοι ήταν μπροστά στο περιστατικό δεν γνωρίζουν την αντίδραση του κρατουμένου στην άλλη άκρη της γραμμής, αλλά είδαν τον φύλακα με συνοπτικές διαδικασίες να στέλνει την παραγγελία στην πτέρυγα...

700 κρατούμενοι ετοιμάζονται να αποφυλακισθούν


Περί τους 700 «μικροπαραβάτες» αναμένουν να ανοίξουν οι πόρτες των φυλακών γι’ αυτούς, σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει άξονα την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ωστόσο, ο εν λόγω αριθμός θα δώσει μια μικρή ανάσα στο χρόνιο, εκρηκτικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών και των συνθηκών κράτησης. Συνολικά, σε 35 φυλακές που υπάρχουν στην επικράτεια, δυναμικότητας 9.753 ατόμων, συνωστίζονται σήμερα 12.703 κρατούμενοι, δηλαδή οι έγκλειστοι «υπεράριθμοι» είναι περί τις 3.000.
Μάλιστα, σε 10 σωφρονιστικά καταστήματα η κατάσταση χαρακτηρίζεται ασφυκτική, με τον Κορυδαλλό να αποτελεί κορυφή του παγόβουνου. Σε κελιά 16 τετραγωνικών στοιβάζονται έως και 11 άτομα, λόγω έλλειψης χώρου. Συνολικά σε κτίριο δυναμικότητας 800 κρατουμένων, κρατούνται 2.345! Υπάρχουν κρατούμενοι που κοιμούνται στο πάτωμα, «ο ένας πάνω στον άλλο». Για τον λόγο αυτό, πριν από περίπου ένα μήνα, ο διευθυντής κατέβασε «ρολά» στον Κορυδαλλό, αρνούμενος να δεχθεί άλλες προφυλακίσεις και μεταγωγές κρατουμένων. Το αδιαχώρητο παρατηρείται και στις φυλακές Χαλκίδας, όπου εκτίουν την ποινή τους διπλάσιοι κρατούμενοι (234 από 120) από όσους προβλέπει το οργανόγραμμα. Στην Τρίπολη κρατούνται 180 τρόφιμοι, όταν οι φυλακές μπορούν με ασφάλεια και ανθρώπινους όρους να δέχονται 65 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: